Hypnose is een toestand van trance. Onder hypnose ontspant het brein zich volledig en wordt de aandacht naar binnen gericht. Het stelt je in staat om volledig in te tunen op jouw eigen innerlijke gevoelens- en gedachtewereld.
De meeste mensen kijken ervan op als ik hen vertel dat je elke dag wel een aantal keren in dezelfde staat van bewustzijn bent, als bij hypnose. Wanneer je bijvoorbeeld volledig op gaat in een verhaal van een spannend boek of een indrukwekkende film, merk je de prikkels van buitenaf bijna niet op. Dagdromen is vergelijkbaar met een toestand van lichte hypnose. Je bent dan eveneens volledig op jouw interne gedachtewereld gericht en je merkt nauwelijks op wat er om je heen gebeurt.
In een toestand van trance of hypnose blijf je steeds volledig bij bewustzijn. Je ervaart een diepe ontspanning en daarom voelt het zeer prettig. De trance waarover ik het hierboven heb, kan spontaan optreden als je diep in iets verzonken bent. Zo’n trance kan ook opgewekt (geïnduceerd) worden door een hypnotherapeut. Een geïnduceerde trance noem je hypnose. Wanneer hypnose op een therapeutische wijze wordt ingezet, spreek je van hypnotherapie.
Gehypnotiseerd worden betekent simpelweg dat je met een bepaalde techniek naar een zeer kalmerende, veilige, aangename en diepe ontspanning wordt begeleid. Het is buitengewoon helend voor lichaam en geest en maakt een zeer toegespitste focus en concentratie mogelijk.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat de hersenactiviteit in een toestand van hypnose, in een lagere frequentie komt: de Alpha frequentie. Dit betekent dat jouw onderbewustzijn veel ontvankelijker is voor nieuwe ideeën, overtuigingen en suggesties. In mijn RTT- Hypnotherapie praktijk maak ik hier kundig gebruik van en zet ik verschillende krachtige technieken in om de hulpvraag van de cliënt te transformeren naar vrijheid.